Downtown Plaza, Bead Museum and Civic Center Annex

Location: Glendale, AZ

Michael Baker provided planning, design and streetscape expertise to the new development of Glendale's Downtown Plaza, Bead Museum and Civic Center Annex. The plaza and building designs were based on the city's goal of creating an environment with a small town atmosphere, yet able to provide a solid foundation toward the economic growth of downtown Glendale.   The Plaza was designed to establish the campus and create a sense of place, as a pedestrian, in and about City Hall, the Civic Center and the historic buildings of downtown Glendale.

The Downtown Campus Plaza. The new plaza between the Bead Museum and the newly renovated Civic Center Annex (previously the Wells Fargo Bank) provides a strong pedestrian link between Murphy Park and the main entrance of the Civic Center.   Paving and planting treatments patterns provide continuity in character.   Moreover, the new facade treatment of the Museum and Annex are compatible with the Civic Center and other City facilities.  

The Bead Museum Expansion and Renovation. This one-of-a-kind museum was in need of a facility equal to its aspirations of telling and preserving the wondrous stories behind the bead.   The challenge of the 2,000 square foot northward addition and interior renovation resolved an array of spatial, programmatic, and technical issues.   The facility was deficient in nearly all spaces and services housed within.   The lighting, and mechanical system was not compatible with a museum of this stature.   Finishes, specifically ceiling height and treatments, were in need of upgrades appropriate to the unique needs of a museum.   Along with issues noted above, the museum director's goals for the facility included a new south entrance and visual access to Glenn Drive, easy access to parking for elderly and wheelchair users, and a truck loading zone.

Newly Renovated Civic Center Annex (previously the Wells Fargo Bank). The 4,000 square foot facility includes a reception area and classrooms, break out rooms, and conferencing spaces.   Support spaces include storage space and staging spaces for temporary food storage, display assembly, etc. The new spaces take advantage of the high ceiling spaces of the current bank lobby and was retrofitted with current audio / visual technology that is parallel / compatible with features in the Civic Center Facility.   Since the occupancy of the building was changed from a bank to an assembly type space, compliance with all code stipulation consistent with new construction was required.   A thorough code research rendered the most cost effective and programmatically advantageous methods of code compliance.

Project Gallery